2010. november 9., kedd

Programajánló

Ha már úgy alakult, hogy tengernyi szabadidőm akad a csúnya balesetemnek köszönhetően, gondoltam készítek nektek egy számomra már átlagosnak tűnő, heti programajánlót Padovában. Ezek a fix, hétről-hétre ismétlődő rendezvények. Már-már nosztalgikus hangulatban írok minderről, de a mosolyt akkor sem lehet levakarni az arcomról.


HÉTFŐ: St John's Pub

A karaoke bulik fő helyszíne. Színes ablakai már messziről becsalogatják az arra tévedő külföldit. Jó hangulatú, kedves kiskocsma. Az árai ugyan az egekben vannak, és ülőalkalmatosságot is nehezen találhatsz magadnak, de számomra szimpatikus helynek tűnik. Korán kell érkezni!
Szerencsére csupán egy saroknyira lakik a helytől Federico, akinek az albérletében kiváló házibulikat lehet tartani. Az olasz fiú mindezt általában egy csodás vacsorával (a múltkor kagylós tésztát ettünk!), házi prosecco-val és ivós kártyajátékokkal spékeli meg. Néha teázni is elhív.


KEDD: Fly

A kedvenc helyemmé váló nappal kávézó, este kocsma egy "galleria"-ban található, így mindegy, hogy esik, fú, vagy hideg van, te minden környezeti tényezőtől védve vagy, és dohányozni is tudsz a szabad levegőn, gondtalanul. Az árak igencsak barátiak, és az Erasmusos diákoknak külön kedvezményeket biztosítanak. Az olajbogyó nagy és finom, akárcsak a minden egyes körhöz járó tálkányi chips. Mély beszélgetések színhelye, az ESN Irodával szemben, ahol mindig akad egy-két ismerős arc. Kiváló alapozóhely.

 
SZERDA: Piazza delle Erbe

Ha ismersz pár helyi fiatalt Padovából, esetleg vannak Erasmusos haverjaid, akkor itt biztosan mindenkibe beleütközöl a szerda este folyamán. Ha akarod, ha nem. Bár a köztéri alkoholfogyasztást tiltja a város szabályzata, a szerda esték legálisnak tűnnek számomra, hiszen mindenki üvegeket szorongat. A közeli bárok wc-t kínálnak, miközben az előkészített műanyagpoharakat tukmálják feléd. Pizzériák tömkelegébe bukkansz, ahol a kis falatkáktól, a száraz és vastag tésztáig mindent megtalálsz. Ez az élmény kihagyhatatlan! Csak azt nem tudom egyelőre, mi lesz akkor, ha már fagy?!


 CSÜTÖRTÖK: Amterdam Café

Nagy, de mégis családias és igényes (kis)kocsma, ami, hogyha Erasmusos bulit rendeznek benne, biztos, hogy tánctérré alakul át. Szintén magas árak, amihez viszont kaja is jár. A konyhából folyamatosan ételkülönlegességek kerülnek elő, amiket egy-egy rendelés alkalmával elvehetsz a pultról. Jó zenék, kedves dj. Fotókiállítás - hogy adjunk a kulturálódásnak is alkoholizálás közben! Én szeretem. :)


PÉNTEK: Fishmarket

Bár a nagyobb bulik inkább szerdán kerülnek eme fantasztikus helyen megszervezésre, ajánlani bármelyik napra tudom. Helyszűke ugyan gyakran előfordul, de táncolni és az udvaron dohányozva kapcsolatokat építeni nagyon jó itt. Inni és idegenekkel szóba állni tilos, mert egyik sem kedvez az önérzetednek. Úgy gyere, hogy pisilni ne kelljen, és soha ne indulj el biciklivel haza záróra után! Tapasztalatból beszélek.


SZOMBAT: Le Queen

Azt hiszem ez az a hely, amiben nagyon nagyot lehet csalódni. Kellemesen. Eleinte menekültem volna a tömeg, a hangos zene és a disco-feeling miatt, aztán rájöttem, hogy csak el kell vegyülnöm a sűrűjében és buliznom kell. Az egyik kedvenc helyemmé vált, főleg a két emelvény miatt, amiért verekedni szoktak az emberek, hogy felférjenek rá. Minden szombaton Erasmusos buli, akciókkal. A zene kiváló, két teremben dübörög egyszerre. A padló módfelett csúszik a sok kiöntött piától, úgyhogy a hely egy kicsit veszélyes, és nagyon-nagyon meleg! Sok a facér, harminc feletti "feleségkereső", de ha őket kikerülöd, egész jó a társaság is. Van dohányzóhelyiség, ami egy elszigetelt 2 négyzetméteres luk, de megteszi. Biciklivel érdemes menni, mert a város szélén található, nem a legjobb környéken, és vigyázni kell, hogy az eső ellenére sem szabad otthagyni a bringát, mert másnap elég kellemetlen érte menni.



VASÁRNAP: Unwound

Az olaszok néha E-style-nak hívják ezt a helyet - fogalmam sincs, hogy miért. Az Unwound-ot is elég furán ejtik (úgy hangzik, mint egy hányás előtti utolsó szó), de ahhoz már hozzászoktam. A hangulat, a tér, a társaság és a zene is tetszik. Az árak kevésbé. Általában mindig esik az eső, ha buli van itt, de ez a helyieket ritkán érdekli. Táncolni mindig van hely, székeket rögtön találsz és a kivetítőt is bámulhatod, ha éppen nincs más. A padló persze itt is csúszik, és a wc-t sem lehet bezárni, de ennek ellenére mégis ez egyik legszimpatikusabb szórakozóhely. Messzesége nem számít, valahogy mindig gyorsan hazajut innen az ember. 
A Helloween buliban stewardess-nek öltöztem, mondanom sem kell, hogy a többiek nem így néztek ki... :)


A minden padovai szórakozóhelyre való belépéshez szükség van egy tessera-ra, amit az első alkalommal kell kérvényezned, és az utolsó alkalomig használhatod. :) Az áruk 5-10 euró között mozog. Ezt az összeget egyszer kell egy évben kiperkálnod. A ruhatár és a bár ezen túl plusz költséggel jár. Érdemes egy nagy igazolványtartó tokkal mászkálni, hiszen soha nem tudhatod, hogyan alakul az estéd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése