2010. október 27., szerda

Paprikás krumpli

Október 21-ei névnapomat az Ederle koliban tartottuk, ahol a csúcs modern konyha nem csak főzésre, de vendéglátásra és bulizásra is kiválóan alkalmas.


A menü: pálinka, bor, pezsgő, paprikás krumpli és pörkölt...jó magyar módra.
Életem első paprikás krumplija - az olaszok szerint - szuperül sikerült, így ajánlom minden erasmusos magyar diáknak a következő receptet:


Hagyományos paprikás krumpli

60 perc

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

·         1,5 kg burgonya
·         15 dkg kolbász
·         2 fej vöröshagyma
·         1 gerezd fokhagyma
·         fél zöldpaprika
·         1 paradicsom
·         5 evőkanál olaj
·         2 evőkanál pirospaprika

 

Elkészítés:


A burgonyát hideg vízbe tesszük, héját leszedjük, majd utána jól megmossuk, és feldaraboljuk. A kolbászt felkarikázzuk, a hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra szeleteljük. A zöldpaprikát karikákra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Lábasban felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a hagymát. Aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kolbászt és a fokhagymát. A pirospaprikát a tűzről levéve és kicsit kihűtve keverjük bele, különben keserű lesz! Ezután kevés vízzel felöntjük, és elkeverjük. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Közben néha megkeverjük. Ha trutyis és jó illata van, akkor tálalhatjuk is. :)

Pár jó tanács:

§         Vigyázzunk, hogy pepperoni-s kézzel ne nyúljunk a szemünkbe!
§         Tejföl helyett nem jó a tetejére az édes, natúr joghurt!
§         Sok-sok kenyérrel együk, mert csíp!
§         Főzés közben a bort ne hagyjuk a mélyhűtőben, mert a tálaláskor szomjan maradunk!
§         Mosogatásnál vigyázzunk, ha olaszok vannak körülöttünk, mert csupán viccből, lubickolhatunk egyet a tányérok között.
§         Az este végén (bepálinkázva) ne induljunk el egy idegen városban egyedül haza, mert könnyen eltévedhetünk. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése